Veelgestelde vragen & Voorwaarden

Deelnemen?
Bent u beheerder, een adoptieschool of zet u zich op andere wijze in voor het beheer en het levend houden van de verhalen achter het monument? Vertel ons welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer en behoud is georganiseerd. De vorm waarin u het verhaal vertelt is vrij (geschreven, filmisch of op een andere creatieve wijze).

Voorwaarden
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria zoals originaliteit van vorm en inhoud, of het monument op inspirerende wijze levend gehouden wordt en hoe het behoud en beheer is geregeld voor nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt de jury naar de beleving van het monument in de omgeving; is er een jaarlijkse herdenking of worden er andere activiteiten rond het monument georganiseerd? Op basis van de inzendingen kiest de jury vijf genomineerden. De verhalen krijgen een plek op de websites www.erfgoedpubliek.nl en www.4en5mei.nl.

Aanmelden
Meld uw monument vóór 15 maart 2018 aan via: www.erfgoedpubliek.nl/complimentoorlogsmonument.

Veel gestelde vragen
Hier vindt u de veel gestelde vragen over Compliment voor een Oorlogsmonument. Staat uw vraag er niet tussen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Waar gaat het om bij het Compliment voor een oorlogsmonument?
De winnaar van de prijs is die beherende instantie, organisatie (bijvoorbeeld een school) of gemeente die er het best in slaagt om een oorlogsmonument te beheren en te behouden en een levende plek in de huidige samenleving te geven.  Wij zijn nieuwsgierig naar het verhaal achter het monument. Waar herinnert het monument aan en hoe heeft deze gebeurtenis of periode invloed gehad op het dorp, de wijk, de straat of personen. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet alleen om de jaarlijkse kransleggingen en herdenkingsbijeenkomsten, maar ook om andere activiteiten. Centraal staan oorlogsmonumenten in de provincie Fryslân die herinneren aan de diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

Waarom wordt het Compliment voor een oorlogsmonument georganiseerd?
De prijs wordt jaarlijks georganiseerd in de aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei die in 2018 in Fryslân plaatsvindt. Het doel van de prijs is om beheer en behoud van oorlogsmonumenten te stimuleren en de verhalen achter de monumenten nog beter voor het voetlicht te brengen bij het publiek

Wie is de initiatiefnemer van deze prijs?
De prijs is een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de provincie Fryslân en Stichting Erfgoed & Publiek.

Wie kunnen meedoen?
Iedere organisatie of gemeente die in de breedste zin van het woord een oorlogsmonument in de provincie Fryslân beheert, kan meedoen.

Mijn organisatie is niet de officiële beheerder van een monument maar organiseert wel activiteiten rondom het monument. Kunnen we toch meedoen?
Ja, maar verzorg uw inzending dan samen met de officiële beheerder (bijvoorbeeld een gemeente). Alleen dan kan uw inzending worden meegenomen.

Hoe kan mijn organisatie meedoen?
Bent u beheerder van een oorlogsmonument? Heeft uw school een monument geadopteerd? Zet u zich in voor de fysieke instandhouding van een monument? Of draagt u op een andere wijze zorg voor het levend houden van de verhalen achter een oorlogsmonument? Meld uw monument dan nu aan voor Compliment voor een oorlogsmonument. Vertel ons welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer en behoud is georganiseerd. De vorm waarin u het verhaal vertelt is vrij (geschreven, filmisch of op een andere creatieve wijze).
Meedoen kan door het aanmeldformulier in te vullen.

Wat is de deadline voor inzending?
Alle inzendingen dienen uiterlijk vóór 15 maart 2018 binnen te zijn.

Waar let de jury op?
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria zoals originaliteit van vorm en inhoud, of het monument op inspirerende wijze levend gehouden wordt en hoe het behoud en beheer is geregeld voor nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt de jury naar de beleving van het monument in de omgeving; is er een jaarlijkse herdenking of worden er andere activiteiten rond het monument georganiseerd?

Wat is de prijs?
De winnaar ontvangt een trofee en een geldprijs van 1.000 euro te besteden aan het beheer, behoud en ‘levend’ houden van het monument. Daarnaast krijgen de meest bijzondere verhalen een plek op de websites erfgoedpubliek.nl en www.4en5mei.nl.

Wanneer worden de winnaars bekend gemaakt?
Begin april 2018 worden de nominaties bekend gemaakt. Eind april 2018 bepaalt de jury wie van hen de winnaar is. Meer informatie over de nominaties en de uitreiking volgt.

Hoe worden de winnaars bekend gemaakt?
Begin april ontvangen alle deelnemers per e-mail bericht welke vijf inschrijvingen genomineerd zijn met een korte motivatie van de jury.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via:  communicatie@erfgoedpubliek.nl of 058-87 00 130.

 

provincie fryslan                     NC 4 en 5 mei                         E&P