2 miljoen euro voor vergroenen openbare gebouwen

11 december 2020

Eigenaren van schoolgebouwen, musea en dorpshuizen kunnen vanaf het voorjaar 2021 hulp krijgen van de provincie Fryslân bij het verduurzamen van hun gebouwen. De provincie krijgt bijna 2 miljoen euro van het Rijk om vastgoedeigenaren hierin te ondersteunen. Met het geld kunnen zo’n 500 panden worden vergroend. Het draagt bij aan de ambitie van de provincie om het verduurzamen te versnellen.

Voor eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed is het verduurzamen van hun gebouwen een uitdaging. Simpelweg omdat het ontbreekt aan tijd, kennis en mensen. Dat zijn bijvoorbeeld kleinere gemeenten, schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs, zorgaanbieders met een klein aantal vestigingen, sportbedrijven, culturele instellingen en dorps- en buurthuizen. Daarom heeft het Rijk hier 24 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Provincies voeren het op hun eigen manier uit.

Vanaf het voorjaar 2021 kunnen vastgoedeigenaren gebruikmaken van advies en ondersteuning op maat. Duurzaamheidscoaches adviseren hen bijvoorbeeld over welke maatregelen slim zijn om te doen, hoe deze gefinancierd kunnen worden en ze helpen bij het zoeken naar de juiste partijen voor de uitvoering.

De kosten voor de realisatie zijn voor eigen rekening. Musea die nu al geïnteresseerd zijn, kunnen alvast contact opnemen met Gert-Jan Bouma via het Klant Contact Centrum van de provincie: 058-2925925.