Kerken in Fryslân digitaal beleven!

28 juni 2018 Projecten

Lancering kerken.frl: 137 middeleeuwse kerken in Fryslân online

Friesland heeft het meest ‘kerkdichte’ landschap van Europa. De kerken zijn beeldbepalend in het landschap, maar lang niet altijd fysiek toegankelijk. De website kerken.frl biedt een unieke digitale beleving en toont foto’s, tekstuele informatie – en als het even kan – bewegend materiaal, activiteiten en mooie verhalen. Zaterdag 30 juni a.s. presenteert provincie Fryslân, in samenwerking met Stichting Erfgoed & Publiek, de website tijdens de opening van Tsjerkepaad in Oldeberkoop!

Kerken digitaal beleven
Alle kerken op deze website zijn (of worden) gekoppeld aan een unieke QR-code die op een bordje bij de kerk zichtbaar is. Scan je deze code met je smartphone, dan kom je op een pagina van Kerken.frl over de betreffende kerk. Daar tref je foto’s van de binnen- en buitenkant, tekstuele informatie en – als het even kan – bewegend materiaal, interessante documenten, activiteiten en mooie verhalen. Zo kun je de kerk – weliswaar digitaal – alsnog beleven.

Breed gedragen motie
Basis voor deze opdracht is een motie die is aangenomen in Provinciale Staten van Fryslân. Inhoud van deze breed gedragen motie is om alle monumentale middeleeuwse kerken in Fryslân digitaal toegankelijk te maken door middel van een website en een bordje met QR-code. Doelgroep: de cultuurtoerist.

Eerst middeleeuwse kerken
De website bevat in eerste instantie middeleeuwse kerken in Friesland, zo’n 140. Zij beheren hun eigen activiteiten, nieuws en blogs. Het boek ‘alle middeleeuwse kerken in Friesland’ van Peter Karstkarel vormt het uitgangspunt voor de website.

Kerken.frl wordt samen met de kerken up-to-date gehouden en is een initiatief van Stichting Erfgoed & Publiek en Provincie Fryslân.