Locatie-bevrijdingsverhalen in Friesland

11 januari 2021

Locatie-bevrijdingsverhalen in Friesland

Friesland krijgt in 2021 zeven bijzondere locatieverhalen in de buitenlucht; ferhalen te plak. Verspreid over de provincie worden op zeven openbare plekken verhalen ontsloten met een paneel en digitaal gekoppelde geluidsfragmenten, foto’s en informatie. Heel verschillende verhalen en locaties die één gemene deler hebben: er gebeurde iets bijzonders waarmee de bevrijding van Nederland een stukje dichterbij kwam.

Er komen ‘ferhalen te plak’ in/bij Appelscha, Dronrijp, Echten, Gorredijk, Leeuwarden, Pingjum en Sondel. De locatie-bevrijdingsverhalen zijn onderdeel van Liberation Route Europe, een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden.

Op diverse verhaallocaties heb je een prachtig uitzicht over het weidse landschap, anderen zijn middenin het dorp. Beeld je eens in hoe de rust hier ooit verstoord werd door ronkende vliegtuigmotoren en geweergekletter… Een ode aan het landschap waar bevrijdingsgeschiedenis geschreven is.

Meer informatie volgt op deze pagina.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: