Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

31 mei 2021

Vanaf 1 juli 2021 is de Wet toezicht en bestuur rechtspersonen (WBTR) van kracht. Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten eraan voldoen. In de nieuwe wet zit een uitbreiding van de aansprakelijkheid van bestuursleden, maar de wet gaat vooral over het reilen en zeilen binnen de vereniging. Wat dit betekent en wat je moet regelen binnen deze wet werd duidelijk tijdens de gratis webinar op vrijdagochtend 30 april jl. (nu online terug te kijken). 

Hoe kan je het beste aan deze wet voldoen en wat komt daar allemaal bij kijken? WBTR.nl ontwikkelde een online stappenplan dat je langs alle eisen van de WBTR leidt. Daarmee voorkomt de vereniging of stichting dat bestuursleden en toezichthouders onbewust en onbedoeld onnodige risico’s lopen. Het is een hulpmiddel om zaken goed te regelen en vast te leggen. Bovendien kun je iedereen zo transparant mogelijk laten zien dat bestuur en toezicht goed zijn geregeld. Dat geeft potentiële nieuwe bestuursleden ook zekerheid.

In WBTR.nl werken een groot aantal koepelorganisatie en verenigingen samen. Ook het Landelijk Contact Museumconsulenten is partner geworden, Museumfederatie Fryslân maakt hier onderdeel van uit. Voor de achterban van het LCM, is een speciale landingspagina aangemaakt en krijg je 50% korting op het online stappenplan, de helpdesk en de andere services zoals uitlegvideo’s en kant-en-klare invulformulieren en betaal je voor een jaar € 120,- in plaats van €240,- met de kortingscode erfgoed050.

Tevens geven zij gratis webinars met als doel bekendheid te geven aan de nieuwe wet en aan de mogelijkheden voor verenigingen eraan te voldoen.

Webinar over nieuwe wet WBTR en stappenplan nu online terug te kijken via onze collega’s in Groningen: https://erfgoedpartners.nl/nieuwe-wet-wet-bestuur-en-toezicht-rechtspersonen-wbtr/.