Datawerkplaats Friesland

Je hebt het misschien al voorbij zien komen, maar sinds april heeft Friesland een eigen datawerkplaats. Maar wat is dat precies en wat kan de datawerkplaats voor jouw organisatie betekenen? Marina van der Ploeg, datacleaner in Friesland, vertelt je hier graag meer over.

Als je aan de slag gaat met het toevoegen van informatie over een item in je collectieregistratiesysteem, dan kunnen er fouten worden gemaakt tijdens het invullen van de informatie. Soms worden er (typ-)fouten gemaakt, ontbreekt er informatie op het moment van registreren of blijkt er verouderde informatie in je systeem te staan. De datawerkplaats biedt daarin ondersteuning.  

De datacleaner kan een aantal tips bieden over hoe je je datakwaliteit kunt verbeteren en hoe je misschien nog wel meer kunt doen met jouw data. Daarnaast kan de datacleaner ook een data-analyse maken die jouw organisatie vertelt hoe vervuild de data is geraakt en waar je dan vervolgens zelf mee aan de slag kunt gaan. 

Dit jaar is de datawerkplaats ingericht om op twee manieren ondersteuning te bieden. Allereerst wordt er gewerkt rondom een thema. De komende maanden zal data worden opgeschoond, worden verrijkt en worden verbonden met andere erfgoedcollecties rondom de bijna vergeten watersnood van 1825. Volgend jaar, in februari 2025, is het tweehonderd jaar geleden dat deze ramp plaatsvond. Veel organisaties hebben erfgoed dat gerelateerd is aan die watersnood, maar het is versnipperd geraakt. In samenwerking met de digitaal erfgoedcoach gaan we dit jaar in gesprek met verschillende erfgoedorganisaties om te kijken hoe we de collecties aan elkaar kunnen verbinden, hoe we de data rondom dit thema kunnen opschonen en misschien zelfs ook wel kunnen verrijken. Daarnaast is de datawerkplaats er ook voor andere erfgoedorganisaties die hun datakwaliteit willen opschonen, verrijken en verbinden.

Wil je in contact komen met Marina?Stuur haar een e-mail!

Benieuwd naar bijeenkomsten en cursussen hierover?Bekijk het overzicht!