Lesprogramma De Eendenkooi

Over onbekende parels in een wereldberoemd landschap

Ze zijn als groene oases in het open Nederlandse kustlandschap: eendenkooien. Prachtige stukjes natuur waar kooikers al eeuwenlang een bijzonder ambacht uitoefenen.

Toch zijn eendenkooien nog niet zo bekend en zijn er veel verdwenen. Tijd voor actie, vonden zes groene organisaties, drie provincies en de Kooikersvereniging. Om 24 eendenkooien langs de waddenkust te herstellen en te beschermen sloten zij een verbond: ‘Kongsi van de eendenkooi’. Het gaf Stichting Erfgoed & Publiek de opdracht een gratis lesprogramma te ontwikkelen voor leerlingen uit groep 7 en 8, om zo ook de toekomst van eendenkooien bij volgende generaties te borgen. Ook marketing en communicatie van het lesprogramma behoort tot de opdracht.

Zes lessen + Excursie naar een eendenkooi

In lesprogramma De Eendenkooi maken kinderen op interactieve wijze kennis met eendenkooien. Dit doen ze in zes klassikale lessen (ondersteund met video’s) en een excursie naar een eendenkooi. Iedere school mag zelf bepalen waar welke eendenkooi die gaat. Via de link onderaan deze pagina is een actuele lijst te zien van eendenkooien die sowieso te bezoeken zijn met een schoolklas. Zowel eendenkooien op het Friese, Groningse als Noord-Hollandse (’t Zand) vaste land doen mee, maar bijvoorbeeld ook de eendenkooi op Ameland.

Het lesprogramma is geschikt voor elke eendenkooi, ook buiten het waddengebied. Leerlingen vinden antwoord op vragen als: Wat is een eendenkooi? Hoe werken de kooiker en zijn kooikerhond? Wat is een biotoop en hoe is de biotoop van een eendenkooi?

Over eendenkooien:
– Uniek cultureel erfgoed
– Kenmerkend voor de waddenkust
– Vroeger alleen voor consumptie, nu ook voor onderzoek
– Nog 29 eendenkooien langs de waddenkust, ooit 142
– Biotoop voor bijzondere planten en dieren

Lesprogramma De Eendenkooi:
– Geschikt voor elke eendenkooi
– Lesstof aanvullend voor groep 7 en 8
– Kerndoelen 40, 51 en 56
– 6 lessen van 30 minuten in de klas
– Excursie in een eendenkooi van 1 uur en een kwartier
– Een digitale en fysieke leskist
– Een heldere docentenhandleiding
– Een werkboekje met 10 opdrachten
– Instructiebladen voor eindopdracht ‘Maak je eigen eendenkooi’
– 4 ondersteunende video’s en een trailer
– Het lesprogramma is gratis en ontwikkeld door Stichting Erfgoed & Publiek

Hier kun je het lesprogramma gratis boeken en een excursie plannen >

 

Meer over het lesprogrammaMeer over het lesprogramma