KlimOp-uitwisselingsbijeenkomst | Bunkers en verduurzaming

Wat als je museum een bunker is? Hoe ga je dan om met klimaatomstandigheden, ontvochtigen en het presenteren van objecten? 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de bijzondere uitdagingen en kansen die het presenteren van collecties in bunkers biedt. De focus ligt op hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen doen, met respect voor zowel de collectie als de bijzondere locatie waar het wordt tentoongesteld.


Programma*:

09.30 – 10.00
Welkom en introductie

Clara von Waldthausen (Museumfederatie Fryslân/ restaurateur en docent UVA)

10.00 – 11.20
De gebouwen en de rol van water, lucht en zout

Michiel van Hunen (RCE ) is een expert op het gebied van beton, met specifieke kennis over schade aan beton en de methoden voor herstel.
Marc Stappers ( RCE )richt zich voornamelijk op de bouwschil. Hij gaat dieper in op het verschil tussen lekkage en condensatie, de rol van (natuurlijke) ventilatie, het belang van kierdichting en het omgaan met zoutuitbloei, een fenomeen dat vaak voorkomt in vochtige omgevingen

11.20 – 11.40
Ervaringen Kazemattenmuseum met klimaatbeheersing

Maarten Roeper (Kazemattenmuseum)
Binnen het Kazemattenmuseum vraagt men zich af of het gebruik van ontvochtigingsapparatuur in bunkers die niet volledig afgesloten zijn wel effectief en duurzaam is. Momenteel houdt het museum een proef gehouden waarin de luchtvochtigheid wordt gemonitord en de ontvochtigers worden uitgeschakeld

11.40 – 12.30
Collectiebehoud: Een bunker wordt museum

Bart Ankersmit (RCE) is deskundige op gebied van collectiebehoud.
Hij vertelt over de invloed van lage temperaturen, hoge en fluctuerende luchtvochtigheid op de collectie en gaat in op specifieke vereisten voor het behoud van diverse materialen zoals hout, metaal, textiel en leer en de (on)mogelijkheden voor presentaties in bunkers

12.30 – 13.15
Lunch

13.15 – 14.15
Waar loopt u tegen aan

Rondetafelgesprek, een inventarisatie

14.15 – 15.15
De praktijk in een rondje Kornwerderzand: kijken naar risico’s

Hoe kijken we naar het gebouw en hoe kijken we naar collecties

15.15 – 16.15
Waar willen we naar toe

Inventariseren van kennisbehoefte en onderwerpen voor de toekomst.
Tijdens de bijeenkomst zullen we niet alleen ideeën en uitdagingen bespreken, maar ook de kennisbehoefte onder de deelnemers inventariseren. Op basis hiervan stellen we een brochure samen, waarin de verzamelde kennis en inzichten worden gedeeld.

Graag horen we of jullie museum vertegenwoordigd zal zijn op 17 september.

Je kunt dit voor 11 september laten weten via info@erfgoedpubliek.nl

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Erfgoed en Publiek, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Museumfederatie Fryslân.

*Deelnamekosten zijn €12,50 per deelnemer exclusief btw, inclusief lunch, koffie en thee.

Cursusdatum
Tijd
Locatie
Di 17 sep
9.15 - 16.15
Kazemattenmuseum