Ontwikkelingen lesprogramma Eendenkooien

06 februari 2018

Op maandag 15 januari is onze medewerker Jeltje samen met filmmaker Jeroen Hoogendoorn naar Ameland gevaren om daar onder leiding van Bernard Kostwinner de Nassaukooi te bezoeken.

”De Nassaukooi is een mooie, ruime kooi die prima toegankelijk is voor bezoekers en schoolgroepen. We kregen al een goed beeld van hoe Bernard de schoolgroepen ontvangt, dat zal voor het filmen ook mooie beelden opleveren. Naast de historie van de kooi weet hij ook veel over de eenden, met name de determinatie van verschillende soorten en waar de eenden voor werden gebruikt. Het ambacht van de kooiker kan hij prima in beeld brengen!”, aldus Jeltje.

In de kooi wordt gebruik gemaakt van turf om de wallen rondom de kooi te maken, dat is uniek, want turf komt van nature niet voor op het eiland. Het laat zien dat de omgeving bepalend is voor de kooi en dat de beheerders van de kooi gebruik maken van diverse materialen. Momenteel wordt de kooi flink onder handen genomen, er worden vangpijpen gerepareerd of aangelegd, rietschermen gemaakt, kooipaden bijgewerkt en een schuur gebouwd met materialen. De verwachting is dat de kooi binnen een paar maanden helemaal klaar zal zijn.

Wat is er tot nu toe ontwikkeld voor het educatieve programma?

Samen met illustrator Monique Koning werkt Jeltje nu aan het werkboekje voor de leerlingen, docentenhandleiding voor de leerkracht, instructiebladen voor de eindopdracht en PowerPoint bestanden voor in de lessen. Zij zitten hierbij al in de afrondende fase.

Ondertussen werkt Jeltje in februari samen met filmmaker Jeroen Hoogendoorn aan scripts voor de filmpjes bij de lessen. In maart / begin april keren zij terug naar Ameland om 1 of 2 draaidagen te maken, daarna monteert Jeroen de filmpjes en zijn ze klaar voor gebruik bij het uitvoeren van het lesprogramma. De verwachting is dat we de dan in april ook een school hebben gevonden die als pilotschool wil fungeren en het programma wil testen. Na de zomer moet het programma klaar zijn voor gebruik.

Het onderwijsprogramma van Eendenkooien brengt de ambacht van kooiker in beeld middels video. Het lesprogramma is bedoeld voor groep 7 – 8 in het basisonderwijs. Lees meer.